Če se nam želite pridružiti, se vpišite v mailing listo MTB četrtka in seznanjali vas bomo o naših skupnih vragolijah.

ime:

email:

 

 

O MTB četrtku

MTBčetrtek je blagovna znamka podjetja DEFIN. Vse pravice pridržane.

KAJ?
Ime v bistvu pove že vse. Gre za gorsko kolesarjenje skupine prijateljev in kolegov, ki poteka redno vsak četrtek popoldne, ko se delovni teden že preveša h koncu in ko morda tudi kakšno pivce več po kolesarjenju za udeležence, ki jim je do konca delovnega tedna v napoto le še petek, ne bo pretirano obremenjujoče. Sezona MTB četrtkov je seveda odvisna od vremenskih okoliščin, praviloma pa poteka nekje od aprila do oktobra oz. dokler pač to dovolijo temperature in podlaga.Četrtkove ture so, kot lahko razberemo, seveda namenjene strogo gorskemu kolesarjenju, kar seveda pomeni, da se s številom prevoženih kilometrov ne moremo ravno pohvaliti, obratno pa seveda velja za "preplezane" višinske metre in pa število prevoženih zahtevnih poti, kjer asfalt ni ravno pogost spremljevalec. V povprečju tako posamezna tura traja 2,5 do 3 ure, kar glede na vso "plezarijo", ki jo je pri tem potrebno opraviti, niti ni tako malo. Nemalo kdaj tako lahko slišimo posameznika, ki mu uide kakšna v stilu, "le kaj mi je tega treba", vendar pa je po navadi ves napor že ob prihodu na cilj, ki nam ponavadi postreže tudi s prekrasnim pogledom, pozabljen Letos smo tako obiskali že številne vzpetnine v okolici Kranja, pri čemer naj omenimo le Možjanco, Jošta, Mohorja, Križno goro, Lavtarski vrh, Sv. Ožbolta in Katarino, ob izven rednih četrtkih posebni turi pa je pot druščino čez vikend vodila tudi na Kofce nad Tržičem. Glede na to, kar je bilo na kratko že omenjeno, da se v večini primerov na cilj poizkuša priti izven urejenih oz, asfaltiranih poti, je jasno, da mora biti temu ustrezna tudi oprema. Tako lahko rečemo, da je v primeru MTB četrtkov oprema za cestno kolesarjenje, kamor bi lahko prisodili tudi recimo "nenazobčane" pnevmatike, povsem neprimerna, saj izbrane poti takšne opreme pač ne tolerirajo oz. močno otežujejo doseganje cilja ob uporabi takšne opreme.

KDO?
Pa pojdimo od začetka. Predstavljajte si možakarja na začetku njegovih tridesetih, z urejenim družinskim življenjem in napornim delovnim ritmom, ki po nekaj letih takšnega ritma ugotovi, da bi bilo nedvomno koristno poskrbeti tudi za svojo telesno kondicijo. Loti se seveda vsega, žilica pa mu vseeno ne da miru, da ne bi poizkusil k temu pritegniti tudi svojih prijateljev. Od tu torej začetki MTB četrtkov v organizaciji idejnega vodje Jureta, pri čemer je treba povedati, da je prvih par let stvar potekala več ali manj le v omejenem krogu in v duhu ustnega izročila, češ, v četrtek se dobimo, mahnili pa jo bomo nekam po dogovoru. Na začetku letošnje sezone pa je idejni vodja stvari vzel še bolj v svoje roke, tako da je celotna zadeva postala v smislu organizacije veliko bolj resna, saj obveščanje kroga zainteresiranih poteka tako preko elektronske pošte kot tudi preko posebne spletne strani. Na tej se tako najdejo vsi podatki o posameznih turah, po sami turi so na tej strani objavljene tudi fotografije s ture, na sami spletni strani pa se lahko najde tudi posamezne koristne informacije in pa novice iz sveta gorskega kolesarstva. Število udeležencev se je tako občutno povečalo, kot že rečeno pa gre za skupino prijateljev, njihovih kolegov in znancev, ki pri vsej stvari sodelujejo z namenom rekreacije in druženja. Da, rekreacija je prava beseda, čeprav lahko rečemo, da so nekateri od udeležencev glede na svojo telesno pripravljenost na zavidljivi ravni in da bi se lahko pomerili tudi s tistimi zelo resnimi rekreativci. Navkljub temu, da so glede na telesno pripravljenost med udeleženci kar velike razlike, pa na četrtkovih seansah nikoli ne prihaja do slabe volje, saj se vsi zavedajo, da gre tukaj za rekreacijski in povezovalni motiv. Število udeležencev se je tako v letošnjem letu gibalo med 2 (začetek sezone, ko so prevladovala še bolj tista eskimska oblačila) in 22, pri čemer se je v povprečju MTB četrkov udeležilo med 8 do 10 udeležencev.

ZAKAJ?
Kot že rečeno, motiva sta rekreacija in druženje, pri čemer velja izpostaviti, da znajo biti tisti deli MTB četrtkov, ki sledijo uradnemu delu (beri kolesarstvu) včasih prav tako, če ne še bolj naporni. Analiziranje posamezne ture je namreč naporno opravilo, ki je še posebej v primerih, da se posamezni udeleženci na turah pobližje srečajo z Materjo zemljo (s tlemi, če pa so bolj zagreti pa lahko tudi z drevesi, potoki,..., kar ponavadi ne predstavlja ravno najmehkejšega padca), lahko dolgotrajno in zahtevno, če pa k temu dodamo še nadomeščanje na kolesarjenju izgubljene telesne količine s hmeljevim eliksirjem, je jasno, da znajo biti MTB četrtki za udeležence zelo naporni. Boljša polovica enega od udeležencev je tako, pri čemer njeno izjavo štejemo kot povsem na mestu, enkrat pripomnila, da bi njen dragi še največ naredil za svoje zdravje, če bi se nehal ukvarjati s športom (no, tistim delom, ki sledi sami športni aktivnosti). Ampak kaj moremo, ko pa pač ne gre brez družabnega dela. Pri tem je potrebno, ne glede na to, da naj teh vrstic ne bi izkoriščali za brezplačno reklamo, vso zahvalo izreči tudi skoraj stalnemu pokrovitelju MTB četrtkov, to je Irish Pubu s Ceste Staneta Žagarja v Kranju, kjer v bistvu skoraj vsak četrtek po opravljeni naporni kolesarski turi lahko najdete veselo družbo, ki se druži pod okriljem MTB četrtka.

Oglejte si še:

   

            Copyright © 2007 MTB četrtek - design & production: Defin & Dspot