Če se nam želite pridružiti, se vpišite v mailing listo MTB četrtka in seznanjali vas bomo o naših skupnih vragolijah.

ime:

email:

 

 

Arhiv 2006

Skupaj pod okriljem MTB četrtka v sezoni 2006
dolžina: 934 km
višina: 18.390 vm
vožnje: 56 ur in 25 minut

26.10.2006 Z Besnice v Pevno (cca 1:45)
Vreme se nam zelo lepo prilagaja!
Danes se dobimo ob 16:30 (pol ure prej!) pred Aha in jo odrinemo na Besniško avtocesto proti sedlu Jošta. Desno na grebene do Čepulj in proti Planici. Skuzi vas naravnost na strm in na začetku makedamski spust, ki preide v singlco. Iz Pevnega pa Bitnje, Stražišče in Kranj.
Fig nas čaka s pivom!

19.10.2006 z Besnice na Planico (cca 1.30h)
Noč se spusti ob 18:40, zato nam za kaj resnega zmanjka časa. Mislim, pa da je ta tura predzadnja oz. mogoče celo zadnja četrtkova. Odvisno od vremena.
Dobimo se ob 16.55 pred AHA, pri bivšem Tekstilindusu in jo odkolesarimo v Besnico na znano "avtocesto" proti sedlu Jošta, kjer se pri vodovodu počakama. Potem pa naravnost na asfalt in v Javornik, kjer nadaljujemo v smeri Čepulje, Planica. Spust nas čaka od spomenika proti Bitnjam od koder po najkrajši poti do Figa, kjer čaka udeležence brezplačno pivo.

14.10.2006 Jezersko 2006 (cca. 4.15h)
Zberemo se ob 9:30 pred Mercatorjem na Kokrici in jo odrinemo proti Tržiču. Iz Tržiča se peljemo po asfaltni cesti do odcepa, ki zavije desno v klanec, v smeri kažipota za Lom pod Storžičem. Tu gremo naravnost v smeri proti Dolžanovi soteski, naprej do Jelendola. Na križišču v tem zaselku gremo naravnost proti Medvodjam. Na križišču v Medovdjah gremo naprej ob Tržiški Bistrici.
Po kilometru zelo položnega vzpona zavijemo na prvem izrazitem razcepu desno v strmejši klanec, po katerem se vzpenjamo ob potoku Fevče. Po serpentinah kolesarimo do križišča pod Bukovim hribom. Nadaljujemo po levi cesti od treh možnih. Tik predno prečkamo potok Fevča, zavijemo na križišču ostro desno. Na naslednjem križišču, pod Rjavo lužo, se peljemo po bolj zvoženi cesti, ki zavije ostro levo. Nadaljujemo v dolgem poševnem vzponu, ki gre preko Grunta in pod Velikim vrhom do odcepa markirane planinske poti za Jezersko (ta je desno v breg in je označena s kažipotom). Pozor, odcep je težko opazen in ga z lahkoto zgrešimo! Je 500 m pred koncem gozdne ceste, na začetku zadnjega, zelo strmega klanca, po katerem pa mi ne gremo!
S ceste se vzpnemo po poti desno in nekaj metrov strmo navzgor na preval. Naprej se peljemo po ozki stezi, ki se kratko spusti. Nadaljujemo čez izmenično ravne dele in kratke strme vzpone.
Ob prihodu na greben se srečamo s stezo, ki prihaja ob državni meji z Dolgih Njiv. Zavijemo desno in pričnemo prijeten, položen spust. Ta nas pripelje do razpadajočih poslopij Pečovnika, kjer pridemo na začetek gozdne ceste. Tu zavijemo levo na gozdno pot, kjer nas čaka lep spust navzdol proti cilju.

12.10.2006 - čez Bitnje na Planico (cca 1.30h)
Kratek dan, kratka tura! Dobimo se ob 17:00 pred trgovino in servisom koles AHA d.o.o. Odhod po klancu mimo Piramide v Stražičše in Bitje, kjer pri nogometnem igrišču zavijemo desno proti Čepuljam (rdeča pot). Čaka nas lepa in sprva dokaj položna makedamska pot, ki proti Čepuljam postaja malo bolj strm kolovoz. S Čepulj zavijemo levo proti Planici, kjer pot nadaljujemo do spomenika na Planici. Sledi še najlepši del, spust s Planice proti Bitnjam. Še v Kranj, kjer nas FIG vabi na "brezplačen PIR" za vse prisotne na turi.

5.10.2006 - z Besnice na Jošta (cca 1.30h)
Ker nam narava vse bolj skrajšuje dneve in tudi vremenska napoved za ta četrtek ni prida, bo tura kratka in suha. Dobimo se ob 17.00 pred AHA in jo odkolesarimo v Besnico na znano makedamsko "avtocesto", ki nas pripelje do sedla Jošta. Spustimo se naravnost mimo rezervoarja do asfaltne ceste, kjer zavijemo levo in po glavni cesti osvojimo Jošt (v gozdu bo preveč dreka). O smeri spusta se bomo dogovorili na Joštu a mislim, da bi bil povratek po isti poti najprimernejši. Zaradi slabih odnosov in nespoštovanja dogovora z Irishom smo od sedaj naprej ponovno v FIGU, kjer nas čaka brezplačno pivo in pa presenečenje.

28.9.2006 - z Besnice na Planico (cca 2.00h)
Dobimo se ob 17.00 pred AHA in jo brcnemo v Besnico na znano "avtocesto" proti sedlu Jošta. Zavijemo desno na grebene proti Čepuljam in po asfaltni cesti do Planice. Spust nas čaka od spomenika proti Bitnjam. Kje točno se bomo dogovorili na Planici. Še do Stražišča po stranskih poteh in čez Delavski most tokrat spet v IRISH PUB na brezplačno pivo.

21.9.2006 - čez Bitnje na Planiško cerkev (cca 2.00h)
Tokrat se dobimo ob 17:00 pred trgovino in servisom koles AHA d.o.o. Odhod po klancu mimo Piramide v Stražičše in Bitje, kjer pri nogometnem igrišču zavijemo desno proti Čepuljam (rdeča pot). Čaka nas lepa in sprva dokaj položna makedamska pot, ki proti Čepuljam postaja malo bolj strm kolovoz. S Čepulj zavijemo levo proti Planici, kjer nekaj metrov pred hišami zavijemo strmo desno navzgor v smeri table "Cerkev". Kakšnih 10 minut strmega kolovoza in cilj bo dosežen. Vračamo se po isti poti do Planice s koder nas čaka spust presenečenja!
Potem pa v Kranj, kjer nas FIG vabi na "brezplačen PIR" za vse prisotne na turi.

14.9.2006 - Možjanca (cca 2.00h)
Tokrat bomo odrinili ob 17.15 uri izpred otroškega igrišča GIBI-GIB na štadionu v Kranju in jo brcnemo na BRDSKI krog v smeri urinega kazalca. (To laufarji dobro poznajo.) Zapustimo ga v najbližji točki Preddvora proti vznožju Možjance, splezamo nanjo in po pobočju hribovja proti cerkvici na bližnjem desnem hribu. Malo pred cerkvija pa zavijemo desno na lep gozdni spust proti Praprotni polici od koder čez gozd v Srednjo Vas in Kranj, kjer nas čakajo v Figu.

7.9.2006 - čez Bitnje na Jošta (cca 1.45h)
Tokrat se dobimo ob 17:25 pred trgovino in servisom koles AHA d.o.o. Ob 17:30 je odhod po klancu mimo Piramide v Stražičše in Bitje, kjer pri nogometnem igrišču zavijemo desno proti Čepuljam (rdeča pot). Čaka nas lepa in sprva dokaj položna makedamska pot, ki proti Čepuljam postaja malo bolj strm kolovoz. S Čepulj se spustimo do Javornika, kjer zavijemo na klasično asfaltno pot proti Joštu. Na sedlu pred ostrim desnim ovinkom skrenemo na peš pot in po severozahodnem pobočju osvojimo Jošt. Gori se osvežimo in po isti poti do sedla Jošta, kjer zavijemo desno proti Besnici na makedamsko cesto mimo ribogojnice (avtocesta) . Ta odsek nam je znan že iz prejšne ture le da gre sedaj dol.
Potem pa v Kranj, kjer nas FIG vabi na "brezplačen PIR" za vse prisotne na turi.

1.8.2006 - z Besnice na Križno goro (cca 2.15h)
Dobimo se ob 17.25 pred AHA in jo brcnemo v Besnico na znano "avtocesto" proti sedlu Jošta. Potem pa čez grebene na Čepulje in Planico kjer zavijemo na Lavtarski vrh in Križno goro. Pri Boštjanu se ohladimo, nazaj pa po isti poti do Planice, kjer nas čaka spust po vodi proti Bitnjam. Res lep!
Še do Stražišča po stranskih poteh in čez Delavski most k Figu na brezplačno pivo.

24.8.2006 - čez Bitnje proti Mohorja (cca 2.20h)
Dobimo se ob 17:25 pred trgovino in servisom koles AHA d.o.o. Ob 17:30 je odhod po klancu mimo Piramide v Stražičše in Bitje, kjer pri nogometnem igrišču zavijemo desno proti Čepuljam. Čaka nas lepa in sprva dokaj položna makedamska pot, ki proti Čepuljam postaja strm in rdeč kolovoz. Pot je znana, kot "rdeča pot". Na Čepuljah pri gostilni se počakamo in jo vsi skupaj mahnemo v smeri Mohorja vse do odcepa na znani spust proti Gozdarski koči v Besnici.Brezplačno pivo nas čaka v FIGU.

17.8.2006 - čez Nemilje na Mohorja (cca 2.45h)
Dobimo se ob 17:25 pri AHA - servisu in trgovini (bivši Tekstilindus). 5 minut kasneje štartamo proti Besnici, kjer 300 metrov pred gasilskim domom zavijemo desno na 100 let star kolovoz prozi Zg. Besnici. Kolovoz se kasneje priključi glavni cesti Kranj - Nemilje, kjer nadaljujemo proti gostilni na Razpokah. Za oštarijo pa desno cca 4 km po makedamu in kasneje še nekaj km asfalta vse do Mohorja, katerega osvojimo s severozahodne smeri. Pot z vrha nadaljujemo v smeri Jošta, kjer zavijemo na znan spust proti gozdarski koči (Drevesnici). Ko pridemo do glavne ceste pri trgovini, zavijemo levo na Dobrave in se po kolovozu odpeljemo do Sp. Besnice. Žejo bomo pogasili v Kranju pri Figu!

10.8.2006 - čez Besnico na Čepulje, v Selško dolina in nazaj na Lavtarski vrh (cca 2.30h)
Dobimo se ob 17:25 pri AHA - servisu in trgovini (bivši Tekstilindus), od kjer ob pol odrinemo proti Bwesnici na znano "Avtocesto" do sedla Jošta. Po grebenih do Čepulj, kjer se spustimo proti Bukovščici in Ševljem v Selško dolino, kjer zavijemo v smer Škofje Loke. Malo pred vasjo "na Luši" zavijemo ponovno levo (takoj za mostom) na Lavtarski vrh. Po kratkem oddihu se spustimo proti vasi Planica s koder sledi spust v Bitnje. Še Stražišče in Fig (Gorjanc), kjer nas čaka brezplačno pivo.

27.7.2006 - na Križno na pivo (cca 2.00h)
Dobimo se ob 17.30 pred AHA in jo brcnemo v Besnico na znano "avtocesto" proti sedlu Jošta. Potem pa čez grebene na Čepulje in Planico kjer zavijemo na Lavtarski vrh in Križno goro. Pri Boštjanu se ohladimo, nazaj pa po isti poti do Planice, kjer nas čaka spust po vodi proti Bitnjam.
Še Stražišče in Kranj ter pivo v Irish Pubu!

6.7.2006 - na Mohorja čez Nemilje (cca 2.30h)
Dobimo se 17:25 pred AHA pri bivšem Tekstilindusu in jo odmhamo proti Besnici vse do Nemilj, kjer za gostilno zavijemo levo. Pot nadaljujemo po makedamski poti proti vse do asfaltne ceste kjer zavijemo levo na zahodno pobočje. Potem pa še cca 3km asfalta in na desni strani se nam odpre pogled na cerkev Svetega Mohorja. Osvojimo vrh in nadaljujemo spust v smeri Jošta, kjer zavijemo na Gozdarsko kočo na znan in prelep spust v Besnico.

29.6.2006 - v Polhograjske dolomite na Govejek (cca 3:00h)
Tokratni bomo drugič odrinili proti zahodu. Dobimo se ob 17.30 pred trgovino AHA pred bivšim Tekstilindusom. Začeli bomo s poljsko potjo v Drulovki, jo mahnili mimo vojašnice, nadaljevali po polju do Meje in po makedamski poti ob Lovski koči na Sorškem polju prišli do Hrastnice, kjer zavijemo desno na makedamsko pot. Po nekaj kilometrih počasnega vzpenjanja pridemo do kmetije od koder nadaljujemo po "SINGLCI" gozdni poti. Pot nas bo peljala po vzhodnem obronku Polhograjskega hribovja na Tošč, Govejk, Katarino s koder je prelep spust proti Medvodam. Od Medvod pa pa mimo Zbiljskega jezera vse do Kranja in IRISH PAB-a, kjer nas čaka brezplačna runda.

24.6.2006 - Kofce 2006 (cca 4.00h)
Kolesarji se dobimo v soboto 24.6.2006 ob 9:00 pri trgovini Mercator na Kokrici in jo odmahamo čez Udin Boršt po poti Križe - Tržič - Dolžanova soteska - Jelendol - planina Pungrat - planina Šija (1555 m). V koči na Šiji se okrepčamo in jo mahnemo navzdol v smeri Kofce - Jelendol - Tržič - Duplje piknik prostor. Na turo so vabljene tudi ženske/punce!

22.6.2006 - z Besnice na Križno Goro (cca 2.15h)
Ta teden bo naša tura malo lažja, ker se "šparamo" za sobotni vzpon na Kofce. Dobimo se ob 17:25 pred trgovino AHA (pri bivšem Tekstilindusu) in ob 17:30 odrinemo proti Besnici. Za gasilskim domom v Besnici levo na "Avtocesto" proti sedlu Jošta. Avtocesta je makedamska! Na sedlu se počakamo, nato pa desno čez greben do Čepulj in po glavni cesti na Planico. Pri spomeniku zavijemo desno na Lavtarski Vrh, nato levo na makedam proti Križni Gori. Po kratkem počitku se vrnemo po isti poti proti Čepuljam, kjer malo pred vasjo zavijemo desno na znano "Rdečo pot" proti Bitnjam, mimo Stražišča v Kranj na brezplačno rundo v IRISH PUB.

15.6.2006 - čez Udin Boršt na Gozd pod Kriško Goro (cca 2.45h)
Tokrat se dobimo ob 17:25 pri trgovini Mercator na Kokrici (bivša Živila). Ob pol odrinemo v smeri Mlake proti gostišču Dežman, kjer zavijemo v Udin Borštski gozd. Makedamska in gozdna pot nas vodita vse do Sebenj in Križ. Vzpon se začne proti Veternem in konča na Gozdu pod Kriško Goro kjer se dobimo v "Koči na Gozdu". Spust sledi iz Gozda po južnem pobočju Kriške proti Golniku. Pot je razvejana gor, dol vse do Trstenika, kjer zavijemo v smeri Žablje, Spodna Bela, Ilovka do IRISH PUB-a, kjer nas čaka brezplačna 1. runda za vse udeležence ture.

8.6.2006 - v Polhograjske Dolomite na Ožbolta (cca 3.15h)
Tokratni četrtkov izlet bo bolj pisan kot ponavadi. Dobimo se ob 17.15 pred trgovino AHA pred bivšim Tekstilindusom. Začeli bomo s poljsko potjo v Drulovki, jo mahnili mimo vojašnice, nadaljevali po polju do Meje in po makedamski poti ob Lovski koči na Sorškem polju prišli do Trate. Dobrer kilometer asfalta, pasiramo Puštal in zavijemo ostro levo po Hrastnici gor. Pogledamo Nacetovo hišo na desni strani, nato pa zagrizemo v prvi klanec in zopet na poljsko pot. Še preden gonilka naredi 20 obratov, že smo pri tovarni Termo v Zmincu, kjer se začne cca. 5 kilometrov dolg klanec na Svetega Ožbolta. Strmo, ovinkasto, lepo, a polno zadovoljstva ko pridemo do cerkve na vrhu. Spust je nekaj posebnega. Vratolomno, a varno bomo po gozdu prišli do Svetega Andreja. Zadnji del spusta tehnično nezahteven, hiter, bob steza... Gozd te izplune točno na mestu, kjer smo zagrizli v prvi klanec. Predlog za povratek v Kranj je Sorško polje, v želji da pa še malo začinimo pa lahko tudi čez Crngrob.

1.6.2006 - čez Čepulje in Selško dolina na Lavtarski vrh (cca 2.45h)
Tudi tokrat nas bo vreme presenetilo s soncem ali pa kakšno ploho.
Dobimo se ob 17:25 pri AHA - servisu in trgovini (bivši Tekstilindus), od kjer ob pol odrinemo mimo bara Piramida na klasično asfaltno pot proti Čepuljam. Pri tabli "Prepovedano parkiranje za obiskovalce Jošta in Mohorja" se počakamo. Ja tukaj lahko parkiramo svoja kolesa, ker ne gremo na prepovedana hriba. Potem odrinemo desno po makedamu proti Bukovščici in Ševljem, kjer se priklopimo glavni cesti proti Škofja Loki. Potem zavijemo levo proti Loki in malo pred vasjo "na Luši" zavijemo ponovno levo čez most na makedamsko pot proti Lavtarskem Vrhu. Po kratkem oddihu se spustimo proti vasi Planica, potem levo v smeri Čepulj in malo pred vasjo desno na znano "Rdečo pot" proti Bitnjam. Čez Bitnje, skozi Stražišče v Kranj, kjer nas čaka v starem mestnem jedru runda v baru "Dr. FIG" (pri Gorjancu).

25.5.2006 - čez Nemilje na Mohorja (cca 2.45h)
Pozdravljeni ljubitelji dobre kapljice! Eh malo heca.
Ta teden je turo izbral AHA.
Dobimo se ob 17:25 pri AHA - servisu in trgovini (bivši Tekstilindus). 5 minut kasneje štartamo proti Besnici, kjer 300 metrov pred gasilskim domom zavijemo desno na 100 let star kolovoz prozi Zg. Besnici. Kolovoz se kasneje priključi glavni cesti Kranj - Nemilje, kjer nadaljujemo proti gostilni na Razpokah. Za oštarijo pa desno cca 4 km po makedamu in kasneje še nekaj km asfalta vse do Mohorja, katerega osvojimo s severozahodne smeri. Pot z vrha nadaljujemo v smeri Jošta, kjer zavijemo na znan spust proti gozdarski koči (Drevesnici). Ko pridemo do glavne ceste pri trgovini, zavijemo levo na Dobrave in se po kolovozu odpeljemo do Sp. Besnice. Žejo bomo pogasili v Kranju! (zaradi varnostnih razlogov)

18.5.2006 - čez Bitnje na Jošta (cca 2.20h)
Tokrat se dobimo ob 17:25 pred trgovino in servisom koles AHA d.o.o. Ob 17:30 je odhod po klancu mimo Arene v Stražičše in Bitje, kjer pri nogometnem igrišču zavijemo desno proti Čepuljam. Čaka nas lepa in sprva dokaj položna makedamska pot, ki proti Čepuljam postaja malo bolj strm kolovoz. S Čepulj se spustimo do Javornika, kjer zavijemo na klasično asfaltno pot proti Joštu. Na sedlu pred ostrim desnim ovinkom skrenemo na peš pot in po severozahodnem pobočju osvojimo Jošt. Gori se osvežimo in po isti poti do sedla Jošta, kjer zavijemo desno proti Besnici na makedamsko cesto mimo ribogojnice. Ta odsek nam je znan že iz prejšne ture le da gre sedaj dol. Potem pa v Kranj, kjer nas IRISH PUB vabi na "brezplačen GUINNESS" za vse prisotne na turi.

11.5.2006 - Mohor čez Jošt (cca:2.15h)
Znana pot a letos prvič. Dobimo se ob 17.00 pred AHA trgovino koles pri bivšem Tekstilindusu. Ob isti uri, mogoče minutko kasneje je tudi odhod proti Besnici, kjer 200 metrov za gasilskim domom zavijemo levo proti ribogojnici in sedlu Jošta. Pot je makedamska in se lepo počasi vzpenja. Zadnji del poti pa proti sedlu pa je nekoliko težji predvsem zaradi spolzke zemljate podlage in velikega naklona. Ko prispemo na sedlo zavijemo desno na greben proti Čepuljam in čez travnik proti Mohorju. Pot zapustimo nekoliko pred vrhom in se spustimo po znanem spustu proti gozdarski koči v Besnici. Potem pa k Udirju na pir.

4.5.2006 - Mohor čez Razpoke (cca 2.30h)
Prazniki so za večino že zaključeni, dnevi pa vse toplejši. Spet je pred nami sončen četrtek za MTB.
Odhod je izpred trgovine koles AHA pri bivšem Tekstilindusu točno ob 17.00.
Po glavni cesti proti Besnici in Razpokam, kjer zavijemo levo na makedamsko pot proti Mohorju. Po cca 4km klančka, ki pa ni hud pridemo do asfaltne ceste kjer se še vedno držimo levo. Mohor presenetimo iz zahodne strani in pot mimo vrha nadaljujemo v smeri Čepulj s katere zavijemo na znani spust proti Gozdarski koči v Besnici.

20.4.2006 - Križna Gora (cca:2.15h)
Dobimo se ob 17.00 pri trgovini koles in kolesarske opreme AHA, pri bivšem Tekstilindusu, od kod jo točno ob uri brcnemo mimo Piramide proti Stražiški graščini in cesti na Jošt vse do Čepulj. Na Čepuljah se počakamo (če je kakšen premočen, gre lahko 2x)in skupaj pot nadaljujemo proti Planici, kjer zavijemo desno na severno stran pobočja vse do kmetije. Potem pa levo na makedam in gozdno pot proti Križni Gori.
V gotilni pri Boštjanu se na hitro osvežimo s p...m in obrnemo po isti poti nazaj (ja spet v klanec) proti Čepuljam. V vasi zavijemo na lep spust po gozdni poti preko Zlatega vrha v Bitnje. Potem pa še preko Stražišča do Kranja po vaških poteh.

13.4.2006 - Možjanca (cca 2.00h)
Tokrat bomo odrinili ob 17.00 uri izpred otroškega igrišča GIBI-GIB na štadionu v Kranju in jo brcnemo na BRDSKI krog v smeri urinega kazalca. (To laufarji dobro poznajo.) Zapistimo ga v najbližji točki Preddvora proti vznožju Možjance, splezamo nanjo (cca 15 min vzpona) in po pobočju hribovja proti spodnji gondolski postaji Krvavca. V 36 prestavo po klancu dol, zavijemo desno proti Šenčurju in Kranju, kjer se bo četrtek prevesil v petek na MTB pivu.
Tura je enostavna in ima samo en resni vzpon (na Možjanco), pa še ta je kratek. Primerna pa je izključno za MTB gume.

30.3.2006 - Križna Gora (cca 2.00h)
Kolesarska sezona se je začela in prav je da jo začnemo tudi mi. Naš MTB četrtek ostaja.
1. spomladanska skupna tura bo v četrtek 30.3.2006 z zborom ob 16.55 pred prodajalno koles AHA pri bivšem Tekstilindusu.
Tako kot se spodobi bomo začeli z lahko turo in počasnim tempom! (Norce bomo spustili naprej)
Gremo pa po asfaltu na Čepulje, proti Planici kjer zavijemo na peš pot na Križno Goro. Na kmečkem turizmu pri Boštjanu spijemo PIVO, naredimo kratek sestanek in se odločimo kje gremo v dolino.
Upam, da se vidimo v čim večjem številu. K sodelovanju pa povabite tudi prijatelje in znance kateri radi kolesarijo.


 

   

            Copyright © 2007 MTB četrtek - design & production: Defin & Dspot